Er zijn verschillende soorten waterontharders en waterontkalkers. Eigenlijk wordt er hetzelfde bedoeld maar wordt de term ‘waterontkalker’ vaker gebruikt. In Nederland hebben we vrij zacht drinkwater, maar toch hebben veel huishoudens nog steeds last van kalkaanslag. Je kan kalkaanslag in leidingen, op kranen en op tegels terugvinden, maar laten we vooral ook de huishoudelijke apparaten zoals waterkokers en koffiemachines niet vergeten. Als je water zachter maakt door gebruik te maken van een waterontharder, dan kan je een groot deel van de kalkaanslag voorkomen waardoor apparaten langer mee gaan en je minder tijd kwijt bent aan het schoonmaken van bijvoorbeeld de badkamer.
Hoe werkt een waterontkalker op basis van ionenuitwisseling?
De meest gebruikte waterontkalker is de methode met ionenuitwisseling. Het water wordt door een kunststof cilinder gespoeld die gevuld is met hars. Het kunsthars dat wordt gebruikt bevat positief gelaten deeltjes, oftewel de ionenuitwisselaars. Het water wordt binnen de cilinder in gelaten en dan door de hars heen gespoeld. De calcium en magnesium die zorgen voor de hardheid van het water worden door de positieve lading van het hars uitgewisseld. Hierdoor ontstaat er zacht water. Vervolgens wordt het water de leidingen door gespoeld. Het is wel de bedoeling dat eens in de zoveel tijd de hars gereinigd wordt. In veel gevallen kan dat met een automatisch proces door middel van een zoutreiniging. Er zijn verschillende testsets te koop waarmee je de hardheid van je water kan testen en zo kan zien of de ontharder nog naar behoren werkt.
Hoe werkt een waterontkalker op basis van osmose?
Een andere methode om je water te ontkalken is door gebruik te maken van de osmose-methode. Als je gebruik maakt van de deze methode in je waterontkalker dan loopt het water door verschillende filters heen. Op die manier vindt er een omgekeerde osmose plaats, een scheikundige werking. Hierdoor wordt eigenlijk het gehele water gefilterd. Het grote voordeel is dat het calcium en het magnesium eruit gefilterd wordt, hierdoor voorkom je kalkaanslag in de leidingen. Maar ook mineralen en zouten worden uit het water gefilterd en die hebben we wel nodig als we het water willen drinken als gezonde basis.
Hoe werkt het ontkalken op basis van een elektromagnetisch veld?
Er is nog een derde methode waarmee je het water kan ontkalken. Dit werkt door middel van elektromagnetische velden. Er wordt veel gereclameerd dat de methode werkt al is het nog niet wetenschappelijk bewezen. Door magneten te plaatsen op de leidingen zou er een verschil in de eigenschappen van het calcium en het magnesium ontstaan. Hierdoor krijgt de kalkaanslag geen mogelijkheid om zich in leidingen en huishoudelijke apparaten vast te kleven en aanslag te veroorzaken.
Eigenlijk zijn er dus drie verschillende manieren waarop een waterontkalker kan werken. Alle types hebben hun eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van de situatie kan je kiezen welk type het beste bij jou en je huishouden past. De meest gebruikte methode is die met de ionenuitwisseling en als laatste de methode met het elektromagnetisch veld. De methode met osmose wordt ook veel gebruikt, vaak bedrijfsmatig, maar levert water zonder de belangrijke mineralen en zouten. Wil je meer weten? Lees dan de voordelen waterontharder.